FAQ

Wanneer is de gothic-cultuur ontstaan?
De gothic-cultuur is een cultuur die nog niet heel erg lang bestaat. De wortels van deze subcultuur liggen in de jaren ’80. Destijds ontstond de gothic-cultuur als een soort tegenhanger van de gothic rock-scene. Dit wordt bestempeld als een subgenre van postpunk, ook wel bekend als new wave. In de beginjaren was de gothic-cultuur nog niet echt geliefd en waren er maar weinig aanhangers. Dit veranderde in de jaren ’90. De subcultuur kreeg destijds meer bekendheid en is zich vanaf toen explosief gaan ontwikkelen.

Hoe zit het met de gothic-cultuur in Nederland?
De ontwikkeling van de gothic-cultuur bleef niet alleen beperkt tot het buitenland. Ook in Nederland zijn er door de jaren heen namelijk steeds meer gothic’s bij gekomen. Dit is iets wat in het straatbeeld al opvalt. Vergelijk maar eens hoeveel mensen je nu in gitzwarte kleding over straat ziet lopen en hoeveel dit er veertig jaar geleden waren. Nu zijn er toch aanzienlijk meer gothic’s in Nederland. Er zijn in ons land zelfs speciale evenementen voor aanhangers van deze subcultuur.

Waarom linken mensen gothic’s aan de dood?
Er zijn genoeg mensen die gothic’s linken aan de dood. Dit komt voornamelijk doordat zij zich grauw en duister kleden. En grauw en duister wordt door de meeste mensen gelinkt aan de dood, waardoor zij deze link met gothic’s ook automatisch leggen. Ook wordt er vaak gezegd dat gothic’s slapen in een doodskist, de duivel aanbidden en bloed drinken. Er zijn inderdaad gothic’s die dit doen, maar lang niet alle aanhangers van deze subcultuur doen hieraan mee. Het is dus ook wat vreemd om alle gothic’s over één kam te scheren en hen allemaal te linken aan de dood.

Wat voor een kleding draagt een gothic?
Een gothic draagt over het algemeen zwarte kleding. Het kan zijn dat er rode of zilverkleurige tinten zijn toegevoegd. Ook komt het steeds vaker voor dat andere kleuren worden gebruikt, al blijft zwart altijd de boventoon voeren. Zowel mannelijke als vrouwelijke aanhangers van deze subcultuur hullen zich in dezelfde kleur kleding. De kledingstukken die zij dragen, zijn echte wel verschillend. Zo dragen vrouwen bijvoorbeeld vaak jurken, korsetten, sluiers en netkousen. Mannen kunnen dit ook dragen, maar dat komt niet heel vaak voor. Mannelijke gothic’s dragen doorgaans een strakke broek, puntschoenen en losse hemden.

Waarom gebruiken gothic’s zoveel make-up?
Naast kleding wordt de gothic-cultuur ook gekenmerkt door make-up. Zowel mannen als vrouwen gebruiken make-up, al zijn het over het algemeen toch meestal de vrouwen. In het geval een aanhanger van de subcultuur nog niet bleek genoeg is, wordt hier speciale make-up voor gebruikt. Vervolgen wordt er met zwarte eyeliner een streep onder het oog aangebracht. Ook wordt er vaak overdreven veel oogschaduw gebruikt. Doordat het gezicht eerst bleker wordt gemaakt, komt de zwarte make-up er nog beter uit. Van mannelijke gothic’s die wel make-up dragen, wordt vaak gedacht dat zij homoseksueel zijn. Make-up wordt namelijk gezien als iets vrouwelijks. Toch zegt het dragen van make-up niets over de seksuele geaardheid van een gothic.

Wat is de beste manier om bekend te worden met de gothic-cultuur?
Op het internet staat tegenwoordig enorm veel informatie, zo ook over gothic’s. Door jezelf te verdiepen in deze subcultuur, leer je langzaam maar zeker steeds meer over gothic’s. Dit is echter niet de beste manier om gothic’s te leren kennen. Je kunt beter eens een gothic ontmoeten. Je leert dan namelijk pas echt hoe deze mensen zijn, wat ze doen en vooral waarom ze aanhanger van deze subcultuur hebt. Bezoek bijvoorbeeld eens een festival of ander evenement dat speciaal voor gothic’s is. Bij jou in de buurt zijn ongetwijfeld ook wel een aantal bijeenkomst waar gothic’s op afkomen.